14 населени места провеждат местни избори днес, 3 октомври.  В

...
14 населени места провеждат местни избори днес, 3 октомври.  В
Коментари Харесай

Местни избори в 14 населени места днес |

14 обитаеми места организират локални избори през днешния ден, 3 октомври. 

В общините Калояново и Стражица ще си избират кметове, както в селата Аспарухово, Церово, Охлювец, Буковлък, Дянково, Студен Кладенец, Дебелт, Арчар, Сливница, Церовище, Копринка, Вакарел.

В някои села предварителните избори се постановат заради кончината на определеният през 2019 година кмет. Такъв е казусът в Буковлък, край Плевен, където Росен Русанов умря на 4 май от COVID-19. Благоевградското Церово остана без властник след гибелта на Лефтер Едипов през март. В с. Дянково да избират кмет, откакто на 26 май след дълготрайно заболяване умря дългогодишният кмет Хюсеин Хаккъ от Движение за права и свободи.

В Дебелт, Арчар и Аспарухово старите кметове подадоха оставка.

Ангел Ников (Дебелт) подаде оставка на 11 май с довода, че е с „ вързани ръце “ и не е получил поддръжка от община Средец. Той твърди даже, че е е купувал крушките в кметството и консумативите за принтера за своя сметка, поради икономисване на средства, което намира за неприемливо.

Във село Арчар Боряна Георгиева-Русинова подаде оставка на 18 август по персонални аргументи. Тя е спечелила конкурс за старша сестра в болница " Св. Петка “ във Видин. Вече работи в отделението по уши нос и гърло. На нейно място краткотрайно е назначена Веселина Данаилова.

Варненското с. Аспарухово отива на частични избори след оставката на Велислав Христов през май, заради избирането му за ръководител в Частен аграрни производител „ Съгласие “.

Предсрочни избори има и поради присъди. В благоевградското село Сливница кметски избори се постановат, тъй като досегашният кмет Йордан Дончев е с двугодишна условна присъда и е лишен от правото да упражнява специалността си за 5 години. Той е наказан за документни закононарушения. С нотариални пълномощия за Сливница той заверява заявления на 38 души за прекачване на партидите им по спомагателното наложително обезпечаване от един пенсионен фонд към различен. Йордан Дончев бе повдигнат от ГЕРБ през 2019 година

Община Калояново ще избира нов кмет откакто през 2019-а някогашният Георги Георгиев бе хванат да кара дрогиран. Въпреки че Общинската изборна комисия отхвърли да го в профил, Административния съд приключи пълномощията му. Георгиев призна виновността си и подписа съглашение в прокуратурата, като се контракти на 8 месеца условна присъда. Временно мястото заема Веселин Бонов.

Село Копринка избира нов кмет, откакто Върховен административен съд взе решение да отнеме кметските пълномощия на Кенан Саид от Движение за права и свободи. Към датата на полагане на кметската си клетва той е имал записана компания като едноличен търговец. Подал е заявление-декларация пред Търговския указател за изтриване, само че едвам при започване на януари 2020 година, след законовия едномесечен период от полагането на клетвата. Кенан Саид не е уведомил документално за това ръководителя на Общинския съвет и Общинската изборна комисия.

Причината за кметски избори в община Стражица е, че кметът на града Румен Павлов (БСП) стана народен представител в 46-ото Народно заседание. Временен кмет е Георги Бянов. Той е повдигнат като самостоятелен претендент за вота през днешния ден.

В две от селата има единствено един претендент за кмет. В кърджалийското Охлювец това е Ерай Юнуз от Движение за права и свободи. За вота се записаха и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, само че не излъчиха претенденти. Осман Фаик Ахмед от Движение за права и свободи е единственият претендент за кмет в крумовградското село Студен бунар. ГЕРБ и Българска социалистическа партия също имат регистрации, само че не и претендент за кмет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР